Marie er lærling hos Bertel O. Steen

  • Bilbransjen er et mannsdominert yrke
  • Det var aldri noe hinder for Marie (19) for å søke lærlingplass hos Bertel O. Steen
  • Hun er én av få kvinner som tar fagbrev i salg og service i en bilforhandler

Bilbransjen er et mannsdominert yrke. Det var aldri noe hinder for Marie (19) for å søke lærlingplass hos Bertel O. Steen.

- Jeg synes det er utrolig kjekt å være lærling her, og alle har tatt meg veldig godt imot, forteller Marie. 

Hun er én av få kvinner som tar utdanning som lærling innen salg og service hos Bertel O. Steen sin forhandler på Kokstad. Selv er hun fra Bergen, og har snart fullført ett år av programmet. 

Marie kan fortelle at hun aldri har vært spesielt interessert i bil, men synes det er spennende å lære om.  

- Det er veldig gøy å jobbe blant så mange fine biler. Jeg har ikke så mye erfaring, egentlig, men det er veldig gøy å sette seg inn det, og bli kjent med de forskjellige egenskapene. Og det får jeg jo mulighet til her, sier hun. 

 

Sikrer fagutdannende til bilbransjen 

Lærlingprogrammet til Bertel O. Steen strekker seg over to år, hvor ungdommene får både teoretisk og praktisk erfaring innen bilfaget.  

I tillegg til retningen salg og service, kan man søke seg lærlingplass innenfor skade og lakk, mekaniker for tunge og lette kjøretøy, delefag, hjulrustning og påbygg.  

Les også: Tar inn mange lærlinger hvert år - noe av det viktigste vi gjør

Det er i Bergen Marie tar sin utdanning. Her har Bertel O. Steen en forhandler i toppmoderne lokaler, med alle tjenester samlet på ett sted. Med andre ord er det gode forhold for å lære om alle deler av bilbransjen, ifølge Per Henning Tvedten, salg og markedsansvarlig hos Bertel O. Steen Kokstad.

Kokstad - Marie

- Her hos oss tilbyr vi lærlingplasser innenfor flere områder. I tillegg til salg og service, har vi også administrasjon, mekaniker, lakk og karosseri og delefag, forteller Per Henning. 

Lærlingene spiller nemlig en viktig rolle for å sikre nok fagutdannede folk til både dem selv og bransjen.  

- Vi og hele bilbransjen har måttet tenke nytt for å rekruttere flere yrkesarbeidere. Blant annet har vi tett samarbeid med skolene for å finne dem som er interessert i å lære mer om bil, sier Per Henning. Vi jobber også aktivt med å få tak i flere jenter, som er bra for arbeidsmiljøet, fortsetter han. 

  • På Kokstad har de hatt ekstra fokus på å få inn flere kvinner, og hatt god suksess med det
  • Blant annet har de en kvinnelig medarbeider i skade- og lakkavdelingen, i administrasjonen og på kundesenteret
  • I tillegg til Marie fra lærlingprogrammet. Og hun oppfordrer flere jenter til å søke

Hun har hittil gode opplevelser med å jobbe blant en stor andel menn, og oppfordrer flere til å søke seg inn. Uansett om du er jente eller gutt.  

- Det er jo ikke så mange jenter som jobber i denne bransjen, men jeg føler egentlig at det ikke har noe å si hvilket kjønn du er her. Det burde absolutt bli flere damer. Det kan til og med være en fordel når du skal selge bil. 

Kokstad - Marie

Hverdagen som salgslærling er både variert og spennende. Store deler av dagen består av å prate med kunder som kommer inn eller via mail og telefon, avtale prøvekjøring og klargjøre bilene som har blitt solgt.  

Ikke minst skal lærlingene øve seg på å selge. 

- Hittil har jeg solgt én bil, og det var veldig gøy. Man får jo mestringsfølelse. Nå har jeg snart vært igjennom hele prosessen, så håper det blir mer av det fremover, forteller hun stolt. 

Når fagprøven er fullført, ønsker Marie å jobbe som bilselger, som var grunnen til at hun valgte å utdanne seg hos Bertel O. Steen.  

- Det er mange karrieremuligheter her. Du er jo i betalt arbeid mens du tar utdanning, og slipper dermed studielån. I mitt tilfelle er det to år, så kan jeg ta fagbrev, sier Marie. 

 

Stor satsning på lærlinger 

Hvert år har konsernet rundt 160 lærlinger i utdanning, hvorav ca. 60 prosent av dem som fullfører fagbrev får fast stilling etterpå.  

De har et av Norge største lærlingprogrammer, hvor unge mennesker kan få nødvendig arbeidstrening og ta fagbrev innen bilfag. 

- Vi har en stor bredde i det vi holder på med, som gjør oss attraktive for ungdommen. Ikke minst er vi opptatt av å skape et godt arbeidsmiljø blant lærlingene våre, og sikre at alle føler seg godt ivaretatt, avslutter Per Henning.  

Lyst til å bli lærling? Les mer her.

    • En av Norges største privateide lærlingprogram
    • Tilbyr lærlingfag innen syv områder: Mekaniker lette kjøretøy, mekaniker tunge kjøretøy, delefag, lakk og karosseri, hjulrustning, påbygg, salg og service. 
    • Lærlingprogrammet er et samarbeid med videregående skoler landet over. Programmet går over to år og avsluttes med opptaksprøve for å få godkjent fagbrev.  
    • Lærlingene er i lønnet arbeid før de tar fagbrev 
    • Bertel O. Steen tar inn ca. 160 lærlinger hvert år 
    • Ca. 60 prosent av de som fullfører fagbrev får fast ansettelse 

logo

Postadresse: Bertel O. Steen AS
Postboks 52
1471 Lørenskog

Telefon: 67 92 60 00