2021 ble et rekordår for bilsalg etter at mange utsatte bilkjøpet ved starten av pandemien. I år spås et nytt, godt salgsår.

Nå skjer det store endringer i markedet: Regjeringen ønsker å innføre moms på beløp over 600 000 kroner ved kjøp av nye elbiler, mens hybridbiler nettopp har fått en kraftig avgiftsøkning. Elbilene får stadig lengre rekkevidde og ladenettet utbygges videre. I tillegg har det dukket opp nye tilbud som abonnementstjenester og bildelingstjenester. I markedet for bilabonnement har eksempelvis et selskap som Fleks økt sin bilflåte betydelig på grunn av stor etterspørsel, og forventer rask vekst fremover. Slike teknologiske endringer og politiske føringer påvirker valgene våre når vi vurderer ny bil.

Wibecke Johansen, direktør for kundereise og prosessutvikling i Bertel O. Steen, beskriver dagens marked som stort og uoversiktlig for forbrukerne.

– Før var det eneste alternativet å kjøpe eller leie bil. I dag etterspør folk enkelhet og fleksibilitet, og de vurderer nye tjenester som bilabonnement, korttidsleie til bildeling. Bransjen har beveget seg i en retning som åpner opp for mange eieformer, og det kommer vi til å se enda mer av fremover, sier Johansen.

Wibecke Johansen er direktør for kundereise i Bertel O. Steen

Disse valgene bør du ta som forbruker

Undersøkelser viser at forbrukere i dag vurderer flere bilmerker og andre finansieringsformer enn tidligere.

– Vi har også endret hvordan vi søker informasjon om bil, forteller Johansen. – Mange ønsker å veilede seg selv digitalt. De googler, leser tester og spør kjente for å finne løsningen som passer for dem.

– Samtidig er det viktig å legge vekt på hva man har mest behov for, slik at bilvalget blir best mulig for akkurat din situasjon. Siden det er mange bilmodeller, drivlinjer og eieformer å velge mellom, opplever vi ofte et ønske om god veiledning og hjelp til å verifisere informasjonen man finner, forteller Johansen. 

– Her er det gode råd å hente hos bilforhandlere der medarbeiderne har god kompetanse og ofte lang erfaring, legger hun til.

Som Norges eldste bilimportør, har Bertel O. Steen et landsdekkende forhandlernett med 2 800 ansatte med spesialistkompetanse på bil. 121-åringen er også medeier i den raskt voksende bilabonnementstjenesten Fleks, og i mobilitetsselskapet Otto.


Dette får du hos Bertel O. Steen:

  • Rådgivere med god kompetanse om bil, markedet, finansiering og ulike eieformer

  • Over 120 års erfaring i det norske markedet

  • 13 bilmerker hvorav 10 personbilmerker

  • Modeller i alle pris- og størrelsessegmenter

  • Tilbud tilpasset deg og din situasjon

  • Høy kvalitet på produkter og tjenester

  • Landsdekkende serviceapparat


 

Vurderer du å skaffe deg bil, er det noen viktige punkter du bør tenke over:

1. Kartlegg situasjonen din

 

 

2. Eieform

Det finnes nå flere ulike måter å eie bil på. Hvilken som passer best for akkurat deg, avhenger av hvilke behov og ønsker du har. Her er en kort innføring i forhold til de viktigste forskjellene når det gjelder eieform: 

Eie: Å eie bil passer for deg som ønsker full frihet til å bruke den som du vil, og til å kjøre så langt du vil når du vil. Da slipper du å tenke på kilometerbegrensningene i en leasingavtale. Du står fritt til å selge bilen når du ønsker, men løper en risiko for verditap på bilen.

Leasing: Med leasing disponerer du bilen i en periode (gjerne 36 eller 48 måneder) til et fast månedsbeløp. Kjørelengden er definert. På forhånd kan du betale et innskudd, noe som vil redusere månedsbeløpete du skal betale. Leasing passer for deg som gjerne vil ha en ny bil, som vet omtrent hvor langt du skal kjøre, og som vil ha en løpende månedspris fremfor å betale hele bilens pris eller belaste lånerammen din. 

Leasing er ikke ideelt hvis du ønsker fleksibilitet til å bytte bil ved endrede behov. Dersom du er usikker på om du vil få andre bilbehov i avtaleperioden, vil et abonnement kanskje være å foretrekke.

Abonnement: Med et abonnement betaler du en fast pris hver måned for å disponere bilen. Det er kort eller ingen bindingstid og passer godt for deg som trenger bil i begrensede perioder eller som forventer endrede bilbehov. Med et abonnement slipper du å tenke på forsikring, service, dekkskift og verditap. Alt er inkludert i prisen. Bilabonnement tilbys primært i de større byene, men er på rask fremmarsj også andre steder.

Bildeling: Denne løsningen passer for deg som bor i byen og kun trenger bil ved spesielle anledninger, enten det er for et par timer eller en helg. Her betaler du for tiden du bruker bilen, enten til en time- eller døgnpris.

3. Elbil, hybrid eller fossilbil

Nesten 90 prosent av alle nye personbiler som selges i dag, er helelektriske eller ladbare hybrider. Insentiver og avgiftslettelser fra myndighetene gjør det gunstig å kjøre helelektrisk, spesielt dersom du kjører mye i de store byene.

Elbiler eller ladbare hybrider passer likevel ikke for alle. Både bensin- og dieselbiler kan fortsatt være riktige for deg.

Elbil: Med lavere bompengetakster og reduserte utgifter til drivstoff og service, gir elbilen deg mest for pengene. Utvalget øker raskt og rekkevidden blir stadig bedre.

De fleste moderne elbiler har en rekkevidde på 30 mil eller mer, som dekker hverdagsbehovet til de fleste. Vær oppmerksom på at rekkevidden er noe ulik på sommer- og vinterstid. I Norge er det et godt utbygd nettverk av hurtigladere langs de mest trafikkerte veistrekningene. Her ligger vi langt fremme.

Bor du derimot i en del av landet hvor ladetilbudet ikke er godt utbygget, kan en ladbar hybridbil eller en fossilbil være et bedre valg.

Hybrid: Etter at det ble innført en avgiftsøkning i år, har mange ladbare hybrider blitt dyrere å kjøpe – spesielt bilene med høy vekt og kort elektrisk rekkevidde.

Det er allikevel mange fordeler ved å kjøre en ladbar hybrid: Du kan kjøre lydløst, billig og utslippsfritt på kortere turer, samtidig som du er trygg på tilstrekkelig rekkevidde ved langturer. En ladbar hybrid passer spesielt godt for deg som har tilgang til lading, kjører mange og relativt korte turer, og som har behov for å reise lange distanser fra tid til annen.

Fossilbil: Selv om 8 av 10 nye personbiler som selges i dag er helelektriske, er det fortsatt stor interesse for bensin- og dieselbiler i bruktbilmarkedet. Kjører du langt i hverdagen, bor et sted med få lademuligheter eller trekker mye tung last, da kan en effektiv fossildrevet bil være det mest hensiktsmessige valget.

Nye fossilbiler har lave utslipp, velprøvd teknologi og lang rekkevidde. Disse finnes fortsatt i et bredt utvalg, i alle størrelser og prisklasser. 

4. Ny eller brukt bil

Hvorvidt du skal kjøpe ny eller brukt bil handler for de fleste om økonomi. Med en brukt bil unngår du mye av verditapet som finner sted når bilen er ny. Samtidig er det mye å velge i når det gjelder drivlinjer, merker og prisklasser. Går du for en brukt bil, kan du ikke lease.

De viktigste grunnene til at mange kjøper fabrikkny bil er ønsket om problemfritt bilhold, om å bytte til elbil eller mer moderne teknologi, og å oppleve den følelsen som en ny bil gir.

Slik fikk de hjelp til å finne riktig bil

– Det var aldri et spørsmål om jeg skulle ha noe annet enn elbil. Derfor var det viktig for meg med god rådgivning rundt hvilken modell som passet for mitt bruk, forteller Cornelia Mejer.

Hun er blant dem som har fått god hjelp av en rådgiver hos Bertel O. Steen. Med nystiftet familie i Oslo og slekt i Nederland var det viktig med god rekkevidde. I tillegg har rikelig plass til bagasje og utstyr stått høyt på ønskelisten.

Cornelia Mejer prøvekjører bil hos Bertel O. Steen

Det samme gjelder for Marcus Solum og samboeren da de trengte ny bil. Med en sønn på åtte år og en aktiv livsstil, ønsket de seg en bil som gjorde det enkelt å reise til skibakken og på hytta.

Marcus Solum og familien på skitur i ny bil fra Bertel O. Steen

Se hvordan rådgivningen påvirket valgene til de to familiene:

 

 

 

 

Hva med etter kjøpet?

Hos oss kjøper ikke kunden bare en bil, men også trygghet og sikkerhet. Skulle det skje noe, hjelper vi deg raskt tilbake på veien, sier Maria Rydmark, servicemarkedsleder hos Bertel O. Steen Asker og Bærum.

Maria Rydmark, som er servicemarkedsleder hos Bertel O. Steen Asker og Bærum.Det er nemlig viktig å tenke på oppfølgingen av bilen etter kjøpet også.

– Godt vedlikehold gir færre feil og bedre pris hvis du skal selge bilen videre, sier Rydmark. – Skulle du være så uheldig å oppleve et uhell på veien eller har behov for service, tar vi i Bertel O. Steen godt vare på deg. Vi har ansatte med bred kompetanse og lang erfaring på sitt merke.

Med 40 egne verksteder og over 200 frittstående verksteder fra nord til sør, tilbyr vi et landsdekkende serviceapparat for våre merker, sier Rydmark.

Derfor bør valg av forhandler være en viktig faktor i forbindelse med bilkjøpet.